Hvordan er der fokus på bæredygtighed i byggeriet?
DTU har designet og opført bygningen Climate Challenge Laboratory (B313) med fokus på bæredygtighed, som efter bedste evne er tænkt ind i alle aspekter af byggeriet.
Dvs. minimering af CO2-aftryk fra konstruktioner, optimering af procesenergi, design med mulighed for afmontering og tilpasning. Samt et mål om certificering efter DGNB Guld, DGNB Hjerte og forhåbentlig også en DGNB Rum Guld (en ny certificeringsordning på inventar). Desuden er de driftsmæssige løsninger optimeret og understøtter et lavest muligt forbrug på procesenergi.
Læs mere i nyhedsbrevet: ”En bygning med de optimale energiløsninger" (Tema: Procesenergi og opvarmning)
- I dette nyhedsbrev møder du Erik Krøll, der er projektchef og ingeniør ved Artelia (tidl. MOE, red.). Han fortæller, hvordan man planlægger den optimale laboratoriebygning og kommer også ind på det nye opvarmningsprincip, som DTU installerer i bygningens kontordel.
Overblik over alle nyhedsbreve
Bygningens levetid?
Bygning 313 er designet som en generisk laboratoriebygning en målsætning om lang levetid. At den er bygget med et generisk sigte, skaber nødvendig fleksibilitet til fremtidige ændrede forskningsbehov.
Bygningen er designet med henblik på at kunne demonteres og genbruges. Dette inkluderer brugen af materialer, der kan genanvendes, og designløsninger, der gør det nemt at adskille og genbruge komponenter.
Desuden er der tænkt i holdbare materialer som CLT-trækonstruktioner, hvor det kunne lade sig gøre.
Materialebrug?
Der er brugt en kombination af træ, beton og stål, hvor CLT*-trækonstruktionen er anvendt for at reducere miljøpåvirkningen, mens beton og stål er brugt, hvor det er nødvendigt for at opfylde bygningens funktionelle krav.er en 7 etagers trækonstruktion og er opført i en højde på ca. 31 meter. Trækonstruktionen er udelukkende på kontordelen af huset. Det skyldes at de laboratorietekniske udfaldskrav til fx vibrationer er så strikse, at træ ikke kan anvendes her.
*CLT (Cross laminated timber) er et massivtræselement, der består af typisk 3, 5, 7, evt. flere, på hinanden vinkelrette lag. CLT har egenskaber som beton og gør det muligt at bygge stort og højt med træ. Et CLT massivtræselement er stift og stærkt og ideelt til lange spænd som ved fx etageadskillelser, gulve og lofter.
CLT er velegnet til præfabrikation, som giver en meget hurtig og effektiv byggeproces, ligesom nedtagning er enkel når bygningens levetid er forbi. Dertil kommer at massivtræselementer vejer mindre end beton, så man kan nøjes med et mindre og billigere fundament, ligesom elementer og paneler kan håndteres af mindre kraner på byggepladsen.
Læs mere i et af nyhedsbrevene: ”Et syv etagers træbyggeri tager form" (Tema: Trækonstruktion)
Graden af genbrug?
DTU har stræbt efter at genbruge flest mulige møbler fra universitetets genbrugslager af stole, borde og lamper. Det blev til 250 genstande. Drømmen var 100% genbrug, men det var ikke muligt og samtidig imødekomme de funktioner, brugerne har behov for.
Bygningen er designet med henblik på at kunne demonteres og genbruges. Dette inkluderer brugen af materialer, der kan genanvendes, og designløsninger, der gør det nemt at adskille og genbruge komponenter.
Læs mere i nyhedsbrevet ”Fællesarealer med plads til alle”
- I nyhedsbrevet fortæller Maja Frederikke Høgsbro, projektleder ved Campus Service, Karina Bergmann Jensen, arkitekt ved C.F. Møller og Janet Cohen Muntz, arkitekt med speciale i universelt design ved Christensen & Co Arkitekter, hvordan de har indrettet en bygning med blik for den sociale og miljømæssige bæredygtighed.
Måden at bygge på?
Vi har sammen med hovedentreprenør og MT Højgaard og rådgiverne haft særligt fokus på genanvendelse, byggepladsen og digital projektering, når vi designede Bygning 313 og planlagde opførelsen.
Genanvendelse:
• Tilkørt sand til opfyldning ved DTU B310 genanvendes ved DTU B313
Byggepladsen:
• Toiletter, bad, skurvogne og kontorer på pladsen, der opvarmes med varmepumper
• Energibesparende belysning af fælles adgangsveje
• Sortering af affald i fraktioner
• Måler på hovedtavler til hhv. skurby og øvrig byggeplads for at øge bevidstheden om elforbrug
• Måler til vandforsyningen for at øge bevidstheden om vandforbrug
• Anvendelse af centralvarme til interimsopvarmning af byggepladsen
Digital projektering:
• 3D projektet er klart, så det kan anvendes af produktionsfolkene
• Detaljeret modellering af VVS, ventilation og EL for at minimere fejl på byggepladsen
Læs mere i nyhedsbrevet ” Bæredygtig byggeplads”
Biodiversitet omkring byggeriet? Der er taget hensyn til biodiversiteten ved at integrere grønne områder og beplantning omkring bygningen. Dette skaber levesteder for lokale dyrearter og bidrager til et sundt økosystem.
Biodiversitet har høj prioritet i og omkring Bygning 313, hvor det er tænkt ind i gårdrum og på facade.
I gårdrummet er det håbet, at natsværmere, femplettet køllesværmere, lille ildfugl og sortsømmet blomsterbuk flytter ind og trives i den fugtige skovbund.
På facaden: De grønne facader bliver en synlig signatur for B313 og får oplevelsesværdi for brugerne indenfor. Fra taget ledes regnvand gennem plantekasser og ned til jorden. Arter er valgt ud fra om facaden vender øst eller vest og efter placering, da der forventes mere vand på de øverste etager end de nedre.
Læs mere i nyhedsbrevet: Naturen flytter ind - Tema: Biodiversitet
- I nyhedsbrevet fortæller Partner i 1:1 Landskab Trine Trydeman, hvordan landskabsarkitekterne har skabt plads til flere arter, der giver brugerne en naturoplevelse og ikke mindst skaber synlighed om en vigtig dagsorden.
- Samtidig giver biodiversitetstiltag anledning til at gentænke, hvordan de grønne områder skal plejes. Tom Nordbo Andreassen, sektionsleder, CAS Drift, Park og Vej og Katja Engel Zepernick, projektleder, CAS Bygherre, plan- og projektudvikling, fortæller, hvordan Campus Service, DTU, arbejder for at øge biodiversiteten – både på den lange bane og i projekter på DTU Lyngby Campus.